Comments

Kaugtöö

Laupäeval, 14. märtsi õhtul tuleb tööandjalt e-kiri, mis palub kõikidel, kel vähegi võimalik, jääda kodutööle. Ei miskit põrutavat, olen teistest juba ühe kodutööpäeva võrra ees.

Esmaspäeval tuleb kaugtöö tuleproov. Remote Desktopid ja VPNid ägavad koormuse all, aga meie IT inimesed on tublid ja lahendavad probleemid esimese ööpäeva jooksul. Töötades IT-projektijuhina ja toimetades üle osakondade, näen väga erinevaid lähenemisi ja ettepanekuid töövahendite kasutamiseks.

Kõige paremini sujub suhtlemine osakonnaga, kes on juba varasemast end tervenisti Slackis sisse seadnud ja võtab kohe videokoosolekuteks kasutusele Zoomi. Mõlemad on väga tänuväärsed vahendid.

Slack võimaldab kiirelt ja operatiivselt suhelda, nii et kõik vestlused on teemade kaupa mõnusasti leitavad. Samuti on seal juba vaikimisi loodud ka nö kohvinurga grupivestlus, kus saab kolleegidelt uurida, kuidas neil läheb ja kasvõi omavahel nippe vahetada, kuidas kodustes tingimustes lastele tegevust leida. Inimlik digikontakt on isolatsioonis olles olulisem kui kunagi varem.

Zoom on ülilihtsasti käsitletav videokoosoleku rakendus, mida saab alla laadida nii telefoni, arvutisse või vajadusel kasvõi läbi veebi kasutada. Selle kasutamine ei nõua suurt algset installimist, seadistamist ega erilist tehnilist taipu. Heli- ja videokvaliteet jäävad hämmastavalt heaks ka niru interneti tingimustes.

Mõlematel on ka tasuta versioonid olemas - Slack hoiab ajalugu kuni 100 000 sõnumit ning Zoom võimaldab teha max 100 osalejaga kuni 40-minutilise videokoosoleku. Õnneks neid 40-minutilisi koosolekuid võib teha lõputult, samuti ei rakenda Zoom seda piirangut päris esimestel koosolekutel, et potentsiaalsed kliendid aimu saaks, kui asjaliku vahendiga on tegu.

Olles viimased 10a töötanud kontoris, kodus, kliendi või koostööpartneri juures, rongis, bussis, autos, kohvikus ja isegi lennujaama ootesaalis, ei ole kaugtöö minu jaoks enam kuidagi eriline. Aga ma siiralt loodan, et ettevõtted ja asutused, kes varem sellele ei mõtlenud, leiavad nüüd tõuke see võimekus luua. Samuti, varasema kokkuleppe puudumisel, ärge jätke töötajaid vaidlema, kas omavaheline (video)kommunikatsioon saab toimuma Facebookis või Skypes. Andke omapoolne soovitus ja sellega kaasnev selge juhend. Need, kes üksmeelselt kindlat vahendit armastavad, hakkavad niikuinii seda kasutama, kuid soovitusest on palju kasu neile, kes esimese hooga üldse ei tea, kust otsast pihta hakata.

Kuigi keegi seda välja ei ütle, on juba esmaspäeval selge, et kaugtöö kestab oluliselt kauem kui paar nädalat...




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Räägi julgelt kaasa!

© Eveli veebipäevik | Platvorm: Blogger | Autor: Eveli Pung (evelipung@gmail.com) | Kujundus: Josh Peterson ja Eveli Pung